Noutati

Vă rugăm să consultați documentul atașat.
Vă rugăm să consultați documentul atașat.
Pentru vizualizarea rezultatului vă rugăm să consultați fișierul atașat.
Institutul de Cercetare a Calității Vieții din București organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale vacante de contabil șef. Vă rugăm să...
Joi, 10 mai, ora 11:00, sala 2374, vom organiza o dezbatere pe marginea noii cărți a lui Norbert Petrovici ”Zona urbană. O economie politică a socialismului românesc”, apărută în...
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultate.
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultatele finale după contestații.
Vă invităm să fiți parte a unui sondaj adresat celor care lucrează și de acasă. Vă rugăm să completați un scurt chestionar (17 minute) și să ne trimiteți o fotografie (sau mai multe) înfățișând...
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultate. *NOU: Erata anunt rezultate finale CS II. Va rugam sa consultați fișierul atașat.
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultate. Calendarul desfășurării concursului este următorul: 1 post cercetător științific, 3 posturi cercetător știintific III, 2 posturi...

Utilizator

5 volume de referinta pentru domeniul calitatii vietii

Cinci lucrări de referință pentru sociologia românească și domeniul calității vieții au fost recent finalizate și lansate în cadrul Conferinței internaționale ”Calitatea Vieții: o Provocare pentru Politicile Sociale”, eveniment organizat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) – Academia Română, cu ocazia aniversării a 25 de ani de existență.

 

Sociologia românească: 1900-2010. O istorie socială a Sociologiei Româneşti - Zamfir Cătălin şi Iancu Filipescu (coord.).

Prof. dr. Cătălin Zamfir, director al ICCV și coordonator principal al lucrării a declarat: ”Cartea nu este o istorie a teoriilor din sociologia românească, ci o analiză sociologică a istoriei sociale a sociologiei românești. Este prezentată o imagine mai consistentă a sociologiei românești din 1900 până în prezent. Atenţia se concentrează pe istoria recentă: perioada comunistă și tranziţia”. Cartea are la final și un CD ce conține o bază de date utilă celor care vor citi volumul. Structurată în 285 de pagini, lucrarea include pe CD cinci anexe: Personalităţi-sociologi români, formați înainte de 1948; Lucrări de istoria sociologiei românești; Reviste de sociologie după 1990; Cărți; Studii.


 

Studii sociologice 2004-2014.

Autorul, Prof. dr. Ioan Mărginean a declarat: ”Lucrarea Studii sociologice 2004-2014 se compune din două părți. În prima dintre acestea am continuat două volume din anul 2004 (Studii de sociologie, calitatea vieții și politici sociale, Editura Universității din Pitești; Politici sociale, Editura Expert), care conțineau reluarea unor articole anterioare apărute în periodice. De această dată am inclus studii din periodice apărute în perioada 2004-2014. În cea de-a doua parte a lucrării Studii sociologice 2004-2014, am încercat să evidențiez, pe domenii, unele dintre abordările mele științifice, pe care le-am considerat relevante la momentul publicării lor dar și pentru eventualele continuări viitoare ale cercetărilor respective”.

Dicționar de calitatea vieții, apărut la Editura Academiei Române, coordonatori Ioan Mărginean și Marian Vasile.

Cuprinde teorii, metodologii și practici de cercetare în domeniul calității vieții. ”Prin publicarea lui, dorim să venim în sprijinul celor interesați de cercetarea calității vieții, temă tot mai populară atât în studiile oamenilor de știință, cât și în viața publică, în programe și discursuri politice, în mass-media etc. Studenți, cercetători, politicieni sau specialiști în politici publice, jurnaliști, dar și alte persoane vor găsi în această lucrare o mulțime de informații utile despre factorii care conduc la o viață mai bună”, a declarat cu ocazia lansării volumului Ioan Mărginean.

Această lucrare de sinteză este redactată sub semnul aniversării a 25 de ani de activitate a Institutului de Cercetare a Calității Vieții înființat, pe data de 2 ianuarie 1990, cu misiunea ca prin studiile întreprinse să contribuie, deopotrivă, la cunoașterea adecvată a modului în care trăiesc românii (cât de bine trăiesc și/sau cred că trăiesc) dar și la formularea și implementarea politicilor pentru îmbunătățirea calității vieții populației.


 

Asistența socială în România după 25 de ani: răspuns la problemele tranziției.

Prof. dr. Elena Zamfir, coordonatoarea acestui volum împreună cu cercetătorii Simona Maria Stănescu și Daniel Arpinte, descrie astfel lucrarea colectivă: ”Asistența socială, chiar de la reînființarea sa în 1990, a fost pusă în fața unei sarcini dificile, greu de realizat în contextul unei societăți marcate de sărăcie severă și riscuri noi aduse de tranziție. Asistența socială s-a confruntat cu grave probleme datorate extinderii marginalizării și excluziunii sociale nu numai la persoane individuale, dar și la grupuri largi sau chiar comunități întregi. Prin forme sociale de ajutor specializat, ea trebuia să asigure un suport calificat, profesionist, populației în dificultate.

Asistența socială, prin însăși finalitatea funcțiilor ei, are menirea de a susține acțiuni cu impact pozitiv în refacerea potențialului de integrare normală în comunitate a persoanelor, familiilor, grupurilor vulnerabile, aflate temporar în dificultate, în scopul dobândirii autonomiei lor”. 

 

Minimul de trai o provocare în societatea românească, autor Adina Mihăilescu, CS II în cadrul ICCV, lansată cu același prilej, ne propune o variantă a consumului de bunuri şi servicii a populaţiei României, la nivel de persoană şi de familie, dar şi ca putere de cumpărare a diferitelor niveluri de venit în acoperirea nevoilor fundamentale ale consumului.

Se dimensionează într-un mod realist fenomenul sărăciei, dar şi măsurile ce se pot lua în vederea diminuării căderii în sărăcie şi sprijinirea grupurilor de populaţie vulnerabilă din ţara noastră.

 

Pentru alte detalii din partea autorilor, referitoare la cele cinci volume, vă rugăm contactați: secretariat.iccv@gmail.com; Telefon: 021.318.24.61

Expertiza
Expertiza
Expertiza
Cele mai descarcate
materiale de pe site
Expertiza
Publicistica sociologica
romaneasca dupa 1944
Expertiza
Biblioteca sociologica
virtuala