Noutati

Vă rugăm să consultați documentul atașat.
Vă rugăm să consultați documentul atașat.
Pentru vizualizarea rezultatului vă rugăm să consultați fișierul atașat.
Institutul de Cercetare a Calității Vieții din București organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată a funcției contractuale vacante de contabil șef. Vă rugăm să...
Joi, 10 mai, ora 11:00, sala 2374, vom organiza o dezbatere pe marginea noii cărți a lui Norbert Petrovici ”Zona urbană. O economie politică a socialismului românesc”, apărută în...
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultate.
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultatele finale după contestații.
Vă invităm să fiți parte a unui sondaj adresat celor care lucrează și de acasă. Vă rugăm să completați un scurt chestionar (17 minute) și să ne trimiteți o fotografie (sau mai multe) înfățișând...
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultate. *NOU: Erata anunt rezultate finale CS II. Va rugam sa consultați fișierul atașat.
Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru rezultate. Calendarul desfășurării concursului este următorul: 1 post cercetător științific, 3 posturi cercetător știintific III, 2 posturi...

Utilizator

Raportul social al ICCV volumul 4: Starea saraciei din Romania in context european

Institutul de Cercetare a Calității Vieții al Academiei Române lansează Raportul social al ICCV volumul 4: Starea saraciei din Romania in context european. Raportul social al ICCV reprezinta o serie de publicatii care isi propun sa faca diagnoze stiintifice ale situatiei sociale actuale, propunand solutii concrete pe care statul si societatea le pot pune in aplicare.


Este de misiunea Institutului de Cercetare a Calității Vieții și, de altfel, a întregii Academii, ca, în astfel de momente de criză profundă, să facă o analiză a situației, bazată pe metode de cercetare științifică si sa faca o diagnoza corecta a conditiilor de viata ale romanilor. 


Raportul a fost elaborat de o echipă de cercetători ICCV cu o experiență extinsă în domeniul analizei calității vieții și politicilor sociale.


Sărăcia nu este o problemă doar a individului, ci şi a colectivității. Ea se manifestă prin degradarea şi demoralizarea resursei umane, reprezentând totodată sursă principală a delincvenţei şi violenţei. Este o responsabilitate colectivă creerea de locuri de muncă, profesionalizarea şi motivarea forţei de muncă. O societate divizată economic şi politic, printr-o competiţie lipsită de o moralitate elementară pentru putere, din resursă esenţială a prosperităţii devine un factor al blocării ei.


Există o politică constantă de dezagregare a sistemelor publice de educaţie şi sănătate atât prin subfinanţare, cât şi prin decredibilizare prin exemple negative generalizate. Se constată o puternică orientare politică de privatizare a acestor servicii, cu toate consecinţele lor sociale negative. Efectul probabil este accentuarea polarizării sociale, în timp ce segmentul sărac, în extindere, este condamnat la o educaţie precară şi o stare de sănătate tot mai sărac susţinută.


Din discursurile publice se prefigurează o opţiune care tradusă în activitatea practică se va dovedi catastrofală: prosperitatea se poate realiza printr-o accentuare a polarizării sociale şi un dispreţ faţă de largi segmente sociale în pragul sărăciei: excluşii din economie, pensionarii, copii, bolnavii şi chiar ‚bugetarii’.


Raportul social al ICCV privind saracia face o fotografiere clara a realitatii sociale romanesti a acestui fenomen, in context european, bazata pe metode stiintifice de analiza.

 
 

Raportul poate fi descărcat din josul acestei pagini.

Expertiza
Expertiza
Expertiza
Cele mai descarcate
materiale de pe site
Expertiza
Publicistica sociologica
romaneasca dupa 1944
Expertiza
Biblioteca sociologica
virtuala